Sałatka z zielonych pomidorów do słoików

4.5 (190 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

zimowe weki

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wyparzone słoiki: 13 sztuk
    - pomidory (zielone): 3 kilogramy
    - cebula: 2 kilogramy
    - marchew: 1 kilogram

    - pieprz, ziele angielskie, liść laurowy: 13 sztuk
    - ocet winny: 1 szklanka
    - cukier: 14 łyżek
    - sól: 6 łyżek
    - woda: 1 litr
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, pomidory i marchewkę kroimy w talarki – wszystko razem mieszamy w dużej misce i odstawiamy na 2 godziny. Po odstaniu nakładamy sałatkę do słoików i przygotowujemy zalewę z w/w składników (mieszamy razem wszystkie składniki, które idą na zalewę) – wypełniamy nią słoiki i zakręcamy. Ponownie odstawiamy na 2 godziny aby później je pasteryzować przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. w naczyniu w naczyniu wypełnionym wodą. Pasteryzować można również w garnku o czym większość wie, więc nie ma potrzeby zamieszczania instrukcji
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować