Polecam sałatkę z karmelizowaną gruszką.Połączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów daje niewiarygodny smak.Sos z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i musztardy dijon idealnie się komponuje ze składnikami sałatki.
Sałatka z gruszką serem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wędzony boczek podsmażyłam na chrupko.
Po usmażeniu wyłożyłam go na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
2.Dwie gruszki umyłam i obrałam.
3. Na patelni rozpuściłam masło.
Dodałam musztardę dijon,miód i oliwę z oliwek.
Do sosu włożyłam pokrojone gruszki.
4. Stopniowo karmelizowały się i nasączały sosem. Wlałam ocet balsamiczny, który przełamał słodko-ostry smak sosu.
5.Owoce i sos nabrały brązowego koloru.
6.Pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy włoskie.
7.Wsypałam je na patelnię do karmelizowanych gruszek.
8. Do miski wsypałam sałatę i rukolę.
Ułożyłam na nich chrupiące plasterki boczku,gruszkę i kawałki sera.
Całość polałam sosem z orzechami.
Rewelacja! Idealne połączenie smaków.
Gorąco polecam.
Smacznego!
Komentarze