Sałatka z fasoli Jaś z ziołami

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Od dawna znam przepis, właściwie nie wiem skąd. Robię często w okresie wczesno-wiosennym.Bardzo smakuje moim domownikom . Sałatka jest szczególnie aromatyczna , kiedy przyrządzam ją ze świeżymi ziołami, zwłaszcza estragonem .

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg świeżej wyłuskanej, lub suchej fasoli Jaś
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    kawałek selera korzeniowego
    1 por-biała część
    pęczek natki pietruszki
    liść laurowy
    tymianek- 1-2 gałązki lub 1/3 łyżeczki suszonego
    mały kubeczek śmietany 12%
    estragon – 1 łyżeczka suszonego lub 2 łyżki krojonej natki estragonu
    30 g mąki
    30g masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka z fasoli jaś z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fasolę obgotuj przez 5 minut w nieosolonej wodzie( fasola świeża, suchą należy namoczyć na noc przed przyrządzeniem potrawy)
    2. Do garnka nalej 1 litr wody i dodaj warzywa .
    3. Kawałek ok. 1 cm pora zachowaj, resztę wrzuć do garnka, w cebulę wbij goździki i dodaj do garnka z wodą
    4. Dodaj tymianek, sól, pieprz, część natki pietruszki
    5. Fasolę z warzywami gotuj do miękkości
    6. Ugotowaną fasolę odcedź, odłóż do salaterki
    7. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, dodaj śmietanę i wymieszaj
    8. Do sosu dodaj estragon, sól i pieprz do smaku, połącz sos z fasolą
    9. Przed podaniem udekoruj danie pokrojoną ugotowaną marchwią oraz surowym porem pokrojonym w cienkie pierścionki oraz natka pietruszki

Porady

Jest bardzo aromatyczna i smaczna , kiedy przyrządzi się ją ze świeżymi ziołami no i ze świeżej fasoli .Można jednak przyrządzić danie z fasoli suchej . Podaj danie na ciepło z grzankami .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować