Sałatka z fasoli Jaś i sardynek

0 (0 ocen)

Zagospodarowanie świątecznych resztek może być całkiem smaczne. Na święta gotuję zawsze fasolę Jaś, i zawsze zostaje jej sporo. Lubię ją bardzo z cebulą przysmażoną na maśle, lubię z tartą bułką albo z samym masłem. Ale taka fasola świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Dzisiaj sałatk

Składniki:

  • 400 g ugotowanej fasoli (ok 200 g suchej )
    1 czerwona cebula
    125 g puszka sardynek w oliwie (75 g po odsączeniu)
    10 czarnych oliwek bez pestek
    1/2 pęczka pietruszki
    sól
    pieprz
    płatki papryki
    sos:
    4 łyżki oliwy ( w tym oliwa z puszki)
    1 ząbek czosnku, starty
    sok z 1/2 cytryny
    ew 1 łyżeczka octu balsamicznego do doprawienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasoli jaś i sardynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki (zostawić 3-4 do posypania). Pietruszkę pokroić drobno.
  • 2. 2 Sardynki wyjąć z oliwy, podzielić na małe kawałki.
  • 3. 3.W misce wymieszać fasolę, oliwki, cebulę, sardynki, pietruszkę. wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem.
  • 4. 4 Posypać oliwkami i piertuszką i płatkami papryki . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Fasola Oliwki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować