SAŁATKA JARZYNOWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tej sałatki nie muszę przedstawiać jest ona bardzo popularna na wielu imprezach. Możemy ja jednak wzbogacić o inne dodatki np. kukurydzę, pora, grzybki marynowane czy tez paprykę. U mnie tym razem w podstawowej wersji.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 ziemniaki
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler
    4 jajka
    1 jabłko
    kawalek pora - biala czesc
    4-5 ogórków kiszonych lub konserwowych
    1 puszka groszku konserwowego
    1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
    2 łyżeczki musztardy
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mt3pmk 1. Ziemniaki, seler i pietruszkę wyszorować ugotować w łupinach.
    Marchewkę wyszorować i ugotować.
    Jajka ugotować na twardo.
    Ziemniaki, selera, marchewke i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Obrać jabłko pokroicć w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Pora pokroić w cienkie talarki i blanszować w gotującej wodzie ok. 1 minuty. Groszek i kukurydzę odcedzić dodać do jarzyn. Musztardę rozmieszać z jogurtem i majonezem , dodać sól i pieprz do smaku, dodać do jarzyn i dobrze wymieszać.Salatkę schłodzić aby smaki się przeszly.

Porady

Prcja ta jest na dużą salaterke, jeśli porzebujemy większej ilości sałatki proporcje jarzyn należy powiększyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować