Sałatkę buraczaną najczęściej robię na święta Bożego Narodzenia - przy okazji kiszenia buraków na barszcz wykorzystuję je. Używam też kupnych buraczków konserwowych ze słoika. Pasuje do mięs i wędlin.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- buraczki konserwowe całe w słoiczku: 2 sztuki
- jajka: 3 sztuki
- mała cebula: 1 sztuka
- majonez: 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Sałatka buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy mały słoiczek buraczków to używamy dwóch, jeśli duży (taki 700-900 ml) używamy jednego. Buraczki odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Dostępne są również buraczki już pokrojone w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo i również kroimy. Podobnie cebulę - potrzebujemy naprawdę małej cebulki lub pół średniej. Drobno kroimy.
2.Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dodajemy majonez i sałatka gotowa.
3.Spotkałam się również z bardziej urozmaiconą wersją tj. z ogórkiem kiszonym i groszkiem konserwowym. W moim domu wolimy jednak tę skromną wersję, która idealnie pasuje do wędlin i mięs jak choćby schabu który został ze świątecznego obiadu, a który jest pyszny nawet na zimno.
Komentarze