Sakiewki z pangą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę wymieszać z tartym imbirem,zmiażdżonym czosnkiem,solą,pieprzem - dokładnie wymieszać i odstawić na 3min.,po tym czasie posmarować sosem filety pangi(jeśli są mrożone,rozmrozić i osuszyć) - odstawić na 12min. do lodówki.Piekarnik włączyć na 200C,by sie nagrzał.
2.Brokuł rozdzielić na różyczki i sparzyć wrządkiem.Paprykę umyć,oczyścić z nasionek i pokroić w paski.Pomidory umyć i pokroić na ósemki.Cytrynę sparzyć,wyszorować i pokroić w plasterki(jeśli nie lubicie delikatnej goryczki którą daje skórka cytryny,to przed krojeniem obrac ją ze skórki!).Natkę spłukać pod bieżącą wodą i osuszyc.Cebulki oczyścic i poprzekrajać na pół.Z papieru do pieczenia wykroić dwa duże kawałki,by zmieściła się ryba z warzywami i dało się ją zwinąć.Na każdy papier porówno wykładac rybę z oliwą,na rybę wykładać warzywa:brokuły,cebulkę,paprykę,pomidory,cytrynę,gałazki natki pietruszki.
3.Brzegi papieru zwijać w ten sposób,by powstały sakiewki:pozawijać dokładnie po bokach,by sos pod czas pieczenia nie wydostał się,przez otwór z góry wlać do każdej sakiewki po 30ml wina,zawinąć górę i spiąc(ja daje agrafkę:-))W ten sposób powstana dwie sakiewki,wyłożyc je na blache i wstawić do rozgrzanego pikarnika na 20min.Upieczoną rybę podawac w sakiewkach na talerzach,dzielić przed podaniem.Uwaga:uważać pod czas rozwijania,by się nie sparzyć!SMACZNEGO!!!
Komentarze