Sakiewki z kurczaka

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sakiewki można też piec bez rękawa, wtedy również należy je obwiązać nicią.

Składniki:

  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka
    5 plastrów szynki konserwowej
    5 dag żółtego sera
    5 łyżek masła
    12,5 dag margaryny
    2 łyżki musztardy
    Brokuł
    5 łyżek posiekanej natki pietruszki
    Marchewka
    Sól
    Pieprz
    przyprawa uniwersalna
    2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    Czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki Ser

Sakiewki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, przyprawa uniwersalną, papryką i czosnkiem, a następnie nacieramy musztardą.
  • 3. Na środek każdego kotleta wykładamy: po łyżce natki pietruszki i masła oraz po 1/5 marchewki, brokułu i sera. Formujemy 5 sakiewek. W każdy otwór pionowo wkładamy zwinięty w rulon plaster szynki tak, aby połowa wystawała na zewnątrz.
  • 4. Każdą sakiewkę zawijamy w kawałek rękawa do pieczenia, a następnie ciasno obwiązujemy nicią na wysokości wystającego plastra szynki. Sakiewki ustawiamy na blasze. Na blachę wykładamy też kawałki margaryny. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ser żółty

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować