Sakiewki z jabłkami

4.5 (175 ocen)

  • Średni

na bazie ciasta półfrancuskiego z twarogiem. Ciekawy przepis, warty wypróbowania. Jako nadzienie wybrałam jabłka, ale tak naprawdę można eksperymentować i dodać dowolną marmoladę, owoc lub ser.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - twaróg (najlepiej rozdrobniony widelcem): 0.5 kilograma
    - masło (chłodne): 20 dekagramów
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - dżem jabłkowy (lub dowolny inny a także mogą być surowe owoce): 6 łyżek
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Sakiewki Ciasto

Sakiewki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czas podany jest bez leżakowania ciasta w chłodnym miejscu - 12 godzin
  • 2. Najlepiej wieczorem z mąki, twarogu, masła, cukru wanilinowego i soli wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Używałam miksera, najpierw wymieszałam wszystko mieszadłem, potem wyrobiłam krótko hakiem. Ciasto zawinąć w folię i schować na 12 godzin do lodówki.
  • 3. Po 12 godzinach ciasto rozwałkować cienko. Jeśli chcemy uzyskać efekt bardziej listkowy możemy złożyć ciasto na trzy części jak list, rozwałkować i schłodzić w lodówce koło 30 minut. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Jeśli nie, rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty około 6x6 cm.
  • 4. Na każdym kwadracie umieszczamy nadzienie - dżem, marmoladę. Nadzienie nie powinno być zbyt płynne, bo w trakcie pieczenia wypłynie na blachę. Uwaga ciasto nie jest słodkie, więc jeśli używamy surowych owoców, zadbajmy o to by dodać trochę cukru.
  • 5. Kwadraty składamy jak kopertę i zlepiamy w powietrzu by nie zgnieść nadzienia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut lub do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować