na bazie ciasta półfrancuskiego z twarogiem. Ciekawy przepis, warty wypróbowania. Jako nadzienie wybrałam jabłka, ale tak naprawdę można eksperymentować i dodać dowolną marmoladę, owoc lub ser.
Średni
Składniki:
- mąka pszenna: 0.5 kilograma
- twaróg (najlepiej rozdrobniony widelcem): 0.5 kilograma
- masło (chłodne): 20 dekagramów
- cukier wanilinowy: 1 opakowanie
- dżem jabłkowy (lub dowolny inny a także mogą być surowe owoce): 6 łyżek
- sól: 0.5 łyżeczki
Sakiewki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czas podany jest bez leżakowania ciasta w chłodnym miejscu - 12 godzin
2.Najlepiej wieczorem z mąki, twarogu, masła, cukru wanilinowego i soli wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Używałam miksera, najpierw wymieszałam wszystko mieszadłem, potem wyrobiłam krótko hakiem. Ciasto zawinąć w folię i schować na 12 godzin do lodówki.
3.Po 12 godzinach ciasto rozwałkować cienko. Jeśli chcemy uzyskać efekt bardziej listkowy możemy złożyć ciasto na trzy części jak list, rozwałkować i schłodzić w lodówce koło 30 minut. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Jeśli nie, rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty około 6x6 cm.
4.Na każdym kwadracie umieszczamy nadzienie - dżem, marmoladę. Nadzienie nie powinno być zbyt płynne, bo w trakcie pieczenia wypłynie na blachę. Uwaga ciasto nie jest słodkie, więc jeśli używamy surowych owoców, zadbajmy o to by dodać trochę cukru.
5.Kwadraty składamy jak kopertę i zlepiamy w powietrzu by nie zgnieść nadzienia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut lub do zezłocenia.
Komentarze