Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem.
2.Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora kroję w krążki i mieszam z masą serową.
3.Łodygi pora kroje w długie i cienkie paski.
4.Na środku każdego kotleta nakładam po łyżce farszu,
5.łapię za brzegi zbierając je razem i delikatnie skręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami pora.
6.Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie.
Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę.
Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę.
Komentarze