Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

4.5 (192 ocen)

Tak przygotowany ryż to świetny pomysł na deser na ciepło albo na nietypową kolację;)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
    200g ryżu,
    3 jabłka,
    4 łyżki cukru,
    100ml śmietany 18%,
    2 łyżeczki masła,
    3 łyżeczki cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1el3m1h 1. Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu.

    Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami.
  • image-0pimgke 2. Nałożyć kolejną warstwę ryżu.
  • image-16l1f0g 3. Posmarować cienką warstwą śmietanki.
  • image-2betjki 4. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150st. Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować