3 kg oprawionych ryb (karasie,płotki,leszcze i inne )
sól.przyprawa do ryb ,olej do smażenia
Zalewa - 6 szklanek wody ,9 łyżek cukru ,1,5 łyżki soli
1,5 szklanki octu ,1 słoik koncentratu pomidorowego 200 gr
2 laurowe liście , 5 ziarenek ziela angielskiego 2 cebule
Ryby w zalewie octowo-pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę ,wlać do garnka dodać sól,cukier ,ziele angielskie
laurowe liście i cebulę pokrojoną w cienkie krążki .
Od zagotowania gotujemy 7 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia dodajemy ocet,koncentrat pomidorowy i mieszamy .
Smażymy, ryby na oleju układamy w naczyniu i zalewamy już gotową zalewą
Usmażone ryby można zalać (gorącą zalewą)wtedy czas oczekiwania do spożycia skraca się o połowę (można spożywać po 12 godzinach)
Komentarze