grzyby leśne opiekane w zalewie octowo-pomidorowej

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

inna alternatywa, od tradycyjnych marynowanych grzybów, zaskoczą smakiem każdego

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby leśne najlepiej (podgrzybki, borowiki, zajączki)dowolna ilość
    150g mąki
    150g bułki tartej
    2 jajka
    olej do smażenia
    zalewa:
    duża cebula
    125ml octu 10%
    3 szklanki wody
    1 łyżka soli
    6 łyżek cukru
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 czubata łyżka pikantnego ketchupu
    klika ziaren pieprzu, ziela angielskiego
    2-3 listki laurowe
    kilka słoików
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grzyby leśne opiekane w zalewie octowo-pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby (same kapelusze) oczyścić opanierować jak schabowe, usmażyć na wolnym ogniu na złoto z obu stron.
    2. Przygotować zalewę 3 szklanki wody, łyżka soli, 6 łyżek cukru. Kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego , 2-3 listki laurowe , dużą cebulę obrać i pokroić w piórka, zagotować i pogotować tak 3 minuty. Dodać ocet, koncentrat pomidorowy i ketchup, dobrze wymieszać,
    3. Przygotować słoiki i wkładać łyżka zalewy kapelusze grzybów i tak na przemian uzupełnić zalewą mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Ja trzymałam w lodówce ale myślę że można zapasteryzować i wtedy postoją dłużej. Najlepsze jak przejdą zalewa kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować