Grzyby leśne opiekane w zalewie octowo-pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby (same kapelusze) oczyścić opanierować jak schabowe, usmażyć na wolnym ogniu na złoto z obu stron.
2. Przygotować zalewę 3 szklanki wody, łyżka soli, 6 łyżek cukru. Kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego , 2-3 listki laurowe , dużą cebulę obrać i pokroić w piórka, zagotować i pogotować tak 3 minuty. Dodać ocet, koncentrat pomidorowy i ketchup, dobrze wymieszać,
3. Przygotować słoiki i wkładać łyżka zalewy kapelusze grzybów i tak na przemian uzupełnić zalewą mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Ja trzymałam w lodówce ale myślę że można zapasteryzować i wtedy postoją dłużej. Najlepsze jak przejdą zalewa kilka dni.
Komentarze