ryba w zalewie octowej

4.49 (204 ocen)

  • 15 min

Bardzo dobra zalewa do ryb. Po tygodniu,rybka świetnie przechodzi i nie ma ości. Przepis na zalewę mam od mamy. W moim wykonaniu jest to szczupak.

  • 15 min

Składniki:

  • Zalewa:
    - 1 kg ryb,
    - 1 litr wody,
    - ocet 10% (1 + 1/4 szklanki).
    - 1 mały liść laurowy,
    - 6 ziarenek ziela angielskiego,
    - 3 ziarenka czarnego pieprzu,
    - 1 łyżeczka cukru,
    - 1 łyżeczka vegety,
    - 1 łyżeczka maggi,
    Do smażenia ryb potrzebna będzie mąka,olej oraz sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (204 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę wyczyścić,posolić oraz dodać pieprzu. Wstawić do lodówki. po upływie 30 minut wyjąć z lodówki. Rybę obtoczyć w mące,nadmiar mąki strzepać. Usmażyć na rozgrzanym oleju,tak aby nie była za bardzo spieczona. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie,obieramy cebulę i kroimy w piórka(paseczki). Wstawiamy wodę w czajniku na gaz. Robimy zalewę. Do garnka wlewamy wodę,ocet,dodajemy liść laurowy,ziarenka pieprzu,ziele angielskie,łyżeczkę cukru,maggi vegety. Zagotować zalewę. po zagotowaniu odstawić na chwilę,aby troszkę ostygła. Cebulę wcześniej obraną należy sparzyć w durszlaku. Wyłożyć w każdym słoiku troche sparzonej cebuli,włożyć już ostudzoną rybę(musi być zimna),zalać letnią zalewą,na górę troche cebuli i zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia. przechowywać w zaciemnionym miejscu.

Porady

Ja zalewam samą zalewą bez ziarenek,liści czy drobinek z vegety. Należy odczekać z tydzień,wtedy rybka jest smaczniejsza. Po wstaweniu do lodówki z zalewy zrobi się galareta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować