Ryba pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, oczyścić i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pomidora i paprykę sparzyć, pomidora obrać ze skórki. Razem z cebulą pokroić w kostkę. Oczyszczonego pora pokroić w półplasterki.
2.Marchewkę i pietruszkę umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć lekko rybę z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3.Na patelni na której smażyła się ryba zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe warzywa i przekrojone na pół oliwki. Zalać bulionem warzywnym, przemieszać i dusić 10 minut. Dodać przecier pomidorowy i poddusić jeszcze 5 minut.
4.Rybę w naczyniu żaroodpornym obłożyć warzywami i obsypać bułką tartą.
5.Rozłożyć wiórki masła i posiekaną natkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 10 minut. Podawać np.z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze