Ryba pod warzywną pierzynką

4.5 (143 ocen)

Moja kolejna propozycja podania ryby. Właściwie pomysł męża, który smaczną rybkę mógłby jeść codziennie.

Składniki:

  • 2 pstrągi
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 pomidor
    kawałek białej części pora
    papryka czerwona
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki oliwek czarnych
    łyżka natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki oliwy
    łyżka soku z cytryny
    pół szklanki bulionu warzywnego
    łyżka zimnego masła
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, oczyścić i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pomidora i paprykę sparzyć, pomidora obrać ze skórki. Razem z cebulą pokroić w kostkę. Oczyszczonego pora pokroić w półplasterki.
  • warzywa pokrój w kostkę 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć lekko rybę z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • podsmaż cebulę 3. Na patelni na której smażyła się ryba zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe warzywa i przekrojone na pół oliwki. Zalać bulionem warzywnym, przemieszać i dusić 10 minut. Dodać przecier pomidorowy i poddusić jeszcze 5 minut.
  • ryba w naczyniu żaroodpornym 4. Rybę w naczyniu żaroodpornym obłożyć warzywami i obsypać bułką tartą.
  • ryba przed upieczeniem 5. Rozłożyć wiórki masła i posiekaną natkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 10 minut. Podawać np.z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować