Ryba na ziemniakach

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pomysł na duszoną rybę przywiozłam z pobytu w południowych Włoszech. Do podstawowej receptury dodałam tylko pieprz.

Składniki:

  • ok. 80 dag mrożonych filetów rybnych
    4-5 ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    5-6 łyżek oliwy extra virgin
    sól, pieprz
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Lekko oprószamy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w 0,5-cm plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  • 2. Na zimną patelnię wlewamy oliwę. Wkładamy ziemniaki. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie układamy rybę. Posypujemy czosnkiem i natką pietruszki.
  • 3. Patelnię przykrywamy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

    Jeśli używamy świeżej ryby, powinniśmy dolać 1/2 szklanki wody. Najlepsza będzie ryba śródziemnomorska, np. dorada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.33 (15 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczone podudzia na ziemniakach

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karkówka na ziemniakach

To może cię zainteresować