Rustykalne ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Moje drożdżowe ciasto jest wyborne,proste,pachnące i zdrowe. Ze śliwkami smakuje doskonale.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (typ 550): 550 gramów
    - drożdże (świeże): 60 gramów
    - żółtko (świeżego jajka): 2 sztuki
    - mleko (ciepłe około 37 stopni C): 150 mililitrów
    - olej: 3 łyżki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - aromat waniliowy: 2 łyżki
    - masło (bardzo miękkie): 1 łyżka
    DODATKI::
    - śliwki (świeże): 9 sztuk
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki
    DO NATłUSZCZENIA FORMY::
    - margaryna: 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rustykalne ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn :do miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,dodać ciepłe mleko,rozrobić.
  • 2. Do miski z zaczynem drożdżowym wsypać makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Po 5 minutach do miski wlać olej,aromat waniliowy, dodać masło,żółtka, rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne(podsypując mąką pszenną).
  • 4. Z ciasta formować 7 kulek. Owoce umyć, usunąć pestki. Każdą śliwkę przekroić na pół.
  • 5. Okragłą formę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, na środku umieścić jedną kulkę, a wokół niej dokleić pozstałe. Między kulki wcisnąć połówki śliwek, a także w środek każdej kulki. Rada:Kulki ciasta nie muszą ciasno do siebie przylegać, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury zaczną rosnąć,aż wypełnią formę.
  • rustykalnie,naturalnie śliwki! 6. Piec 30 minut w temp. 150 stopni C, zwiększyć temp. do 180 stopni C, piec 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować