Rustykalna tarta z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ciasta kruche i chrupiące oraz pełne soczystych owoców. To łączy obie te cechy i jest przepyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250g mąki krupczatki
    3 łyżki cukru pudru
    150g zimnego posiekanego masła
    1 jajko
    mleko do posmarowania ciasta

    NADZIENIE:
    2 - 3 duże brzoskwinie wypestkowane i pokrojone w plasterki
    3-4 łyżki konfitury morelowej (lub inną ulubioną)
    2-3 łyżki zmielonych migdałów
    1 łyżka brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Rustykalna tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać, dodać posiekane masło oraz jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na miń 1h.
  • 2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm. Ułożyć na blasze wyściełanej papierem.
  • 3. Ciasto posmarować konfiturą pozostawiając suche miejsce przy krawędzi ok. 5cm. Posypać migdałami.
  • 4. Na powierzchni pokrytej konfiturą i migdałami układamy plasterki brzoskwiń
  • 5. Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry zakrywając brzoskwinie leżące blisko brzegu.
  • 6. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem i całość posypujemy brązowym cukrem.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami 7. Pieczemy w temp 190 stopni ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować