Rustykalna tarta mirabelkowa

0 (0 ocen)

Mirabelka to trochę zapomniana przez niektórych śliwka! Osobiście często po nią sięgam. W deserach czy przetworach jest niezastąpiona:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 gram mąki,
    • 150 gram masła,
    • 1 jajko,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • 70 gram cukru pudru,
    • szczypta soli
    Dodatkowo:
    • ok 350 gram dojrzałych mirabelek,
    • kilka borówek amerykańskich (2-3 łyżki),
    • 1,5 tabliczki białej czekolady,
    • 2 łyżki mleka,
    • mąka ziemniaczana do oprószenia mirabelek,
    • cynamon do smaku
    • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
    • cukier trzcinowy do posypania brzegów,
    • cukier puder do posypania tarty przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Rustykalna tarta mirabelkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 40 minut do lodówki.
  • przygotowane składniki nadzienia 2. Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
    Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy delikatnie pestki. Czekoladę łamiemy na mniejsze części. Z dodatkiem mleka rozpuszczamy ją na wolnym ogniu. Gotową delikatnie studzimy.
  • wyłożenie czekolady 3. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy białą czekoladą, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
  • wyłożenie owoców 4. Mirabelki oprószamy mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę. Na wierch wykładamy borówki. Owoce oprószamy delikatnie cynamon.
  • przed pieczeniem 5. Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
    Przed podaniem oprószamy ciasto delikatnie cukrem pudrem.

Porady

Ciasta z dodatkiem mirabelek są niezwykle orzeźwiajcie. Aby przełamać kwaskowatość owoców ułożyłam je na słodkiej czekoladzie, a całość posypałam cynamonem. Natomiast dla urozmaicenia wyglądu dodałam borówki! Efekt wyszedł rewelacyjny!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować