Rurki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę trzeba przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (cukier puder, śmietana, margaryna, jajko). Trzeba wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Gdy ciasto będzie się kleić trzeba podsypywać je mąką, jeśli będzie jej za dużo nie wpłynie to na ciasto. Następnie trzeba zawinąć ciasto w reklamówkę i zostawić w lodówce na 30 minut.
po wyjęciu z lodówki trzeba rozwałkować ciasto na placek grubości 2-3 mm. Kroimy je na długie paski o szerokości ok 3cm. W tym czasie możemy już nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Foremki trzeba dokładnie umyć i wysmarować je olejem lub oliwą tak byśmy mogli bez problemu zdjąć z nich upieczone już rurki. Paski nawijamy na foremki tak by brzegi ciasta były ze sobą połączone.
2.Rurki trzeba nakładać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka trzeba posmarować rurki roztrzepanym jajkiem i grubo posypać cukrem (UWAGA: nie smarujemy rurek od spodu). Piec w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż ostygną by zdjąć je z foremek.
3.Zagotować mleko. Trzeba doprowadzić je do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Cukier ucieramy z żółtkami do białości, potem wsypujemy obie wymieszane mąki i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewamy do ugotowanego mleka i mieszamy tak by nie bylł grudek. Postawić na średni palnik i zagotować cały czas mieszając. (UWAGA: gdy zrobią się grudki, trzeba wyjąć całą masę do miski i zmiksować raz jeszcze).
Gdy będziemy mieli już gotowe rurki, to wkładamy w szprycę lub rękaw cukierniczy nasz krem. Ja używam gwieździstej końcówki.
4.Gdy mamy już gotowy do dekorowania krem, trzymamy rurkę i okrężnymi ruchami wyciskamy krem do środka. I masze rureczki są pyszne i gotowe. Można posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Komentarze