Pasiaste ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis szybki i efektywny

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków,
    - margaryna,
    - szklanka startego sera,
    - przyprawa do ziemniaków,
    - oliwa lub olej.

Pasiaste ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie 1. Musimy najpierw nagrzać piekarnik do 200 stopni. Obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i czyścimy by były suche.
  • pieczenie 2. Należy pamiętać by ziemniak był przecięty tylko do połowy by nam się nie uciął cały. ja wówczas kładę go na drewnianej łyżce i kiedy zaczynają się jej boki to nóż sam się na nich zatrzymuje robiąc wcięcia.
    Ziemniaczki układamy na, polanej przedtem obficie tłuszczem, misce żaroodpornej. W temperaturze 200 stopni muszą piec się przed 40 minut.
    Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i oblewamy roztopioną margaryną bądź masłem.
  • 3. Znów wkładamy ziemniaczki do piekarnika na kolejne 40 minut.
    Po tym czasie wyjmujemy je bo są już gotowe, lecz możemy zrobić jeszcze jedną rzecz, mianowicie posypać je serem. Gdy już to zrobimy znów wkładamy je do piekarnika lecz tylko na 5 minut. Po tym czasie nasze ziemniaczki są już gotowe.

Porady

Do krojenia używajcie drewnianej łyżki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy