Pizza bądź cebularze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis ciągle udoskonalany, pewnie wiele osób go można znać, ale bez przepisów go stworzyłam.

  • 60 min

Składniki:

  • Z jednej porcji wychodzą dwie pizze, a do niej potrzebujemy:
    - paczkę drożdży,
    - pół kilo mąki pszennej + do podsypywania (ja dodatkowo używam tortowej),
    - całą margarynę,
    - 1 i 1/3 szklanki mleka,
    - jedno jajko,
    - szczyptę soli,
    - łyżeczkę cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza

Pizza bądź cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zanim zaczniemy musimy stopić całą margarynę. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz jajko. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia lub kubka i rozpuszczamy w nim drożdże i odstawiamy na ok 15 minut. Gdy ten czas już minie a margaryna się stopi dodajemy do mąki nasze płynne drożdże oraz margarynę. Ja całość mieszam drewnianą łyżką i ciągle podsypuję mąką. Ciasto również ugniatam łyżką. Na koniec przykrywam je ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. To pewnie mit że ciasto rośnie w słońcu, ale kiedy jest lato wystawiam je na dwór a kiedy zima stawiam pod lampką. Ciasto rośnie nawet 3 razy większe jeśli było dobrze ugniecione.
  • pizza 2. W tym czasie możemy nagrzać już piekarnik do 180 stopni.
    Siekamy warzywa oraz inne rzeczy które położymy na pizzę. Osobiście w tym czasie odsmażam cebulę, by nam później nie leżała na żołądku :)
    Po wyznaczonym czasie możemy zrobić albo duże pizze albo małe tzw cebularzki. Najczęściej jednak robię cebularze, bo każdy zje ich tyle ile chce i można zrobić kilka kombinacji. Robiąc cebularze nie powinny mieć więcej średnicy niż szklanka bo w piekarniku znów urosną drwa razy tyle.
    Ale wracając do pizzy. Każdy układa na niej co tylko chce. Ja sos robię z ketchapu, koncentratu, bazylii oraz odrobiny ostrej papryki.
  • serrr 3. W boki ciasta często zawijam ser. Osobiście dodaję żółtą paprykę, ser, podsmażoną cebulę, salami (szynkę, boczek, kurczaka bądź parówki), oliwki czarne lub zielone, czasem kiszonego ogórka a zawsze na jednej połowie sos tabasco i ostrej papryczki jalapeno.
  • mniam 4. Uwielbiam podwójną warstwę sera, najpierw na cebulę a potem na sam koniec. Gotową pizze lub cebularze kładziemy na blasze pokrytej mąką, oliwą lub papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na ok 30 minut. W przypadku cebularzy ten czas można skrócić do 25 minut a im więcej składników na pizzy tym dłużej musi się ona piec ale 30 minut to zawsze standardowy czas pieczenia tego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować