Rumowy sernikowiec z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzina nie wyobraża sobie bez niego świąt. Poprostu uczta dla podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • forma:38*24

    Ciasto kakaowe::
    2szkl. mąki
    5 łyżek wody
    1 łyżka oleju
    1szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    2 łyżki kakao
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 kratki czekolady z orzechami

    Masa sernikowa:
    1kg sera
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 szkl. mleka
    pare kropli olejku rumowego

    Piana:
    1 śnieżka w proszku
    galaretka pomarańczowa
    2 łyżki rumu

    Dodatkowo:
    czekolada mleczna z orzechami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Ser

Rumowy sernikowiec z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę, cukier, olej, czekoladę oraz kakao. Zagotować. Po ostudzeniu dodać zmiksowane żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek -Wymieszaj Ręcznie.
  • 2. Masa sernikowa: Oddziel żółtka od białek. białka ubij na sztywna pianę. Wszystkie pozostałe składniki włóż do miski i dodaj zmiksowane żółtka oraz budyń rozrobiony w nie całej szklance mleka. Na koniec dodaj pianę z białek wymieszaj ręcznie. Mase serową wylej na ciasto, piec 60min. w 180C.
  • 3. Piana: Śnieżkę ubij wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuść w nie całej szklance gorącej wody. Tężejącą wlej do piany i delikatnie zmiksuj. Dodaj rum i wymieszaj ręcznie. Gotową pianę wylej na ser.
  • 4. Posyp startą na tarce czekoladą z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować