Rożki z cukrem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moje pierwsze samodzielne rożki, każdy wygląda inaczej ale są pyszne. Zrobiłam je z myślą o tacie, który nie może przesadzać ze słodkościami.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
    30 g drożdży
    4 łyżki cukru
    150 ml letniego mleka
    3 jaja
    200 g miękkiego masła

    2 żółtka do posmarowania
    cukier kryształ do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Ciastka

Rożki z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rożki z cukrem 1. Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru w letnim mleku, wlać do zagłębienia, posypać niewielką ilością mąki. Jajka, 100 g masła i pozostałe 3 łyżki cukru rozprowadzić w mące. Zaczynając od środka, wyrobić sprężyste ciasto - przykryć i odstawić na około 30 minut.
  • Rożki z cukrem 2. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Resztę masła rozpuścić - posmarować nim placek i posypać cukrem kryształem. Następnie z ciasta wyciąć kwadraty ( jak widać ja nie byłam taka dokładna ) o boku 20 cm.
  • Rożki z cukrem 3. Kwadraty zawinąć i uformować małe rożki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem.
  • Rożki z cukrem 4. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Porady

Do smarowania zużyłam dużo mniej rozpuszczonego masła, więc polecam rozpuścić tylko 50 g i powinno starczyć ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować