Róże z nadzieniem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szykujemy foremki na babeczki. Od ciasta odcinamy 1/3 części. Pozostałe 2/3 dzielimy na 6 kawałków. Wykładamy nimi dokładnie dno i boki foremek.
2.Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy chwilę na nim szpinak, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilkę smażymy. Dodajmy mleko i brie pocięty w kosteczkę. Chwilę trzymamy na patelni, aż ser zacznie topnieć. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy.
3.Łyżką nakładam masę szpinakową do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Nie wypełniamy po brzegi, bo ciasto i tak powiększy swoją objętość.
4.Z pozostałej, 1/3 części ciasta, wycinamy szklanką 6 kółek. Układamy je na wierzchu babeczek, sklejając brzegami.
5.Jajko rozkłócamy widelcem, smarujemy pędzelkiem wierzch babeczek. Z pozostałego ciasta, które zostało po wycięciu kółek, wycinamy kształty kółek i półkoli kieliszkiem. Przyklejamy jajkiem do wierzchu babeczek. Nie nakłuwamy babeczek (!), dzięki temu podczas pieczenia babeczki uformują się w róże, ponieważ powietrze z środka będzie rozpychać je, tworząc jakby kwiat.
Przed wstawieniem do piekarnika, posypujemy ulubionymi ziołami.
6.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temp. 180st.C.
Porady
6 sztuk
1 sztuka: 239kcal, białko:5g, węglowodany:17g, tłuszcz:17g
Komentarze