Rosół z lanymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rosół w moim domu jest zawsze bardzo oczekiwany bo pojawia się dość rzadko. Tak więc gdy się już pojawia to jest wielkie święto! Prawdziwy rosół musi być przejrzysty i nie za tłusty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 kurczak
    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1/2 pora
    • 1 cebula
    • 1 mrożony prawdziwek
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka soli
    • natka pietruszki
    Lane kluski
    • 2 jajka
    • ok. 1/2 szklanki mąki
    • sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół
    • Kurczaka zalać wodą i zagotować, po czym odlać wodę, kurczaka umyć i zalać ponownie zimną wodą.
    • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i wrzucić w całości do kurczaka.
    • Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać z porem do rosołu.
    • Wrzucić przyprawy i prawdziwka.
    • Po zagotowaniu wody posolić i zmniejszyć ogień, aby rosół ledwo "pyrkał".
    • Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się mętny.
    • Gotować ok. godziny, po czym rosół odcedzić.
  • 2. • Jajka roztrzepać z mąką, aby powstało gładkie i gęste ciasto, posolić.
    • Zagotować ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki.
    • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu.

Porady

Z gotowanego kurczaka przygotowuję sałatkę, która pojawi się w następnym poście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować