Rosół z kaczki i wołowiny z ziemniakami

5 (173 ocen)

Moje kolejne odkrycie w temacie rosołu. Wyszedł bardzo smaczny , intensywniejszy w smaku niż z kurczaka. Do tego podany z ziemniakami był o wiele bardziej syty niż jedzony z makaronem.

Składniki:

  • 5l. wody
    Kaczka bez podrobów ( ponad 2 kg , pocięta na kawałki , bez piersi)
    300 g wołowiny z kością
    4 marchewki
    2 pietruszki
    biała część pora
    1 mała bulwa selera
    1 cebula
    2 duże ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    5-6 ziarenek ziela angielskiego
    sól , pieprz
    przyprawa uniwersalna typu maggi
    3 ziemniaki- dla dwóch osób
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kaczki i wołowiny z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Mięso myjemy , wkładamy do garnka , zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liście laurowe- gotujemy na wolniutkim ogniu przez 1h.
    W tym czasie obieramy , myjemy warzywa , cebulkę i czosnek opalamy na ogniu tak by były porządnie " zwęglone".
    Po upływie godziny zbieramy szumowiny , dokładamy wszystkie warzywa do garnka.
    Całość gotujemy ponad 2 h. na wolniutkim ogniu by rosół tylko pyrkał.
  • 2. Pół. h. przed końcem gotowania się rosołu obieramy ziemniaki , gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy , osuszamy nad gazem , ugniatamy. Przekładamy to talerzy , zalewamy rosołem z marchewką.

Porady

Jeśli nie lubimy rosołu z ziemniakami , możemy go podać z makaronem. Wierzch rosołu możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować