Trochę jakby zapiekanka, trochę danie jednogarnkowe... W każdym razie pyszna potrawa podana "do góry nogami" ;)
60 min
Składniki:
ok 500 g ziemniaków
50 g boczku (najlepiej wędzonego)
1,5 laski kiełbasy aleksandryjskiej
50 g żółtego sera
3-4 łyżki śmietany
sól
pieprz
papryka w proszku ( ostra lub słodka)
2 łyżki oleju lub oliwy
Rondel burgundzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, najlepiej nie za duże, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut od momentu wrzenia.
2.Boczek i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Garnek o pojemności 2 l dokładnie natłuszczamy olejem. Na dnie układamy jedną warstwę ziemniaków, posypujemy pieprzem i papryką. Potem kładziemy cienkie plasterki boczku, starty ser, kiełbasę i resztę ziemniaków. Również doprawiamy pieprzem i papryką. Wierzch polewamy śmietaną.
4.Przykrywamy garnek pokrywka i dusimy około 1 godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
Komentarze