Prażone z ogniska - kociołek z ziemniakami, kiełbasą i kapustą

4.87 (208 ocen)

Nasza sprawdzona receptura na prażone z ogniska. Czeka się dość długo, ale ich smak wszystko wynagradza.

Składniki:

  • 3kg ziemniaków
    1/2 kg kiełbasy grubej np śląskiej
    1/2 kg boczku gotowanego
    1/2 kg białej kapusty
    1/2 kg marchewki
    1/2 kg cebuli

    sól, pieprz, wegeta do smaku

    folia aluminiowa
    liście kapusty
Wystaw ocenę:

4.87 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażone z ogniska - kociołek z ziemniakami, kiełbasą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, kiełbasę i marchew pokroić na 4 części (na pół i na pół), boczek w większą kostkę,cebulę w piórka, a kapustę białą poszatkować. Kiełbasę i boczek połączyć ze sobą.
  • 2. Kociołek wyłożyć folią aluminiową, a kolejno liśćmi kapusty. Układać na przemiennie, pokrojone ziemniaki, wymieszaną kiełbasę z boczkiem, marchew i kapustę białą. Każdą warstwę ziemniaków posolić i posypać wegetą i pieprzem. Na wierzch dodać łyżkę smalcu, przykryć liśćmi kapusty. Kociołek szczelnie zamknąć, postawić na ognisku i piec ok 3h. Po upływie 2h, kociołek otworzyć, wymieszać i doprawić ewentualnie do smaku,

Porady

W przypadku gdy używamy młodej kapusty, należy dodać jej połowę i nie dodawać do kociołka smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta biała Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować