Roladki schabowe z farszem serowo pieczarkowym w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu suszymy i ubijamy na jak najcieńsze kotlety. Pieczarki i ser ucierami na tarce a cebule kroimy w kostkę . Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Gdy sie olej nagrzeje wrzucamy pieczarki i cebule , solimy i pieprzymy do smaku. Gdy woda z pieczarke wyparuje wyłanczamy grzanie i odstawiamy do przestygniecia.
2.Gdy farsz sie ochładza , do 3 misek wsypujemy odpowiednio mąkę , jajko i bułke tartą (jajko roztrzepujemy dodając do niego łyzeczke soli i 5 szczypt pieprzu).
3.Gdy farsz jest już zimny , nakładamy go na kotlety a obok dodajemy ser. Zawijamy bardzo ciasno. Gdy zawiniemy wszystkie rolatki , każda z nich obtaczamy w mące i po 3 razy w jajku i w bułce tartej. Nastepnie na patelnie wlewamy olej (ok. 1.5-2cm na wysokośc). Kiedy się nagrzeje wkładamy roladki i smazymy az się zrobią ciemno złociste .
4.Ostatnim krokiem jest włozenie roladek na 5 min . do piekarnika nagrzanego do 190st. C (tryb termoobieg) .
Porady
Polecam je z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym , do tego smażone ziemniaczki i suróweczka z białej kapusty
Komentarze