Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać w zimnej wodzie i pokroić wzdłuż (jak na kotlety, grubsze szerokie plastry) Przyprawić do smaku - ja soliłam, wcierałam marynatę do mięs, paprykę słodką i obsypałam delikatnie oregano. Rozbijamy mięso na cienkie i duże plastry.
2.Przyrządzamy szpinak: wrzucamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, pokrojony serek feta i mieszamy cały czas gotując na wolnym ogniu. Gotujemy chwilę by nadmiar wody wyparował. Na koniec wbijamy dwa jaja i szybko mieszamy. Studzimy.
3.Na cienki plaster mięsa wykładamy szpinak (łyżkę/dwie w zależności od wielkości fileta), rozprowadzamy i zwijamy w roladkę. Tak przygotowujemy resztę mięsa.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy roladki obok siebie. Zapiekamy je pod przykryciem w temp. 200 stopni ok 30 minut. W połowie przewidzianego czasu zdejmujemy przykrycie i zapiekamy dalej.
Porady
Roladki możemy zapiec również z serem żółtym na wierzchu lub owinięte w plastry boczku. Wszystkie chwyty dozwolone przy pracy z delikatną piersią kurczaka.
Komentarze