Przepis dostałam od mojej mamy. Roladka idealna na Wielkanoc
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki :
400-500 g sera żółtego
Farsz:
100 g masła
2 kostki serka topionego*(2 x 100g)
200 g szynki
2 jaja gotowane
pół pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
sól
pieprz
Rolada z sera żółtego z nadzieniem z szynki i serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę, jaja oraz natkę pietruszki pokroić w drobną kostkę.
2. Masło, serki topione i czosnek wyrobić łyżką na jednolitą masę.Doprawić pieprzem i solą do smaku.Posiekane:jaja, natkę i szynkę połączyć z masą maślano-serkową.Wstawiamy do lodówki.
3.Teraz przejdziemy do utworzenia bazy naszej wytrawnej rolady.
500 g sera żółtego kroimy w drobną kosteczkę. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej kawałki sera żółtego i mieszamy, aby nie przywarł do dna. Gdy się już dokładnie roztopi, przecedzamy go na sitko o bardzo gęstych oczkach(jak do przesiewania mąki)
4.Następnie ser wykładamy na stolnicę i błyskawicznie wałkujemy do grubości ok 0,5cm( ser bardzo szybko twardnieje).Rozwałkowany ser.
Kolejnym krokiem będzie wyłożenie na blat serowy farszu.
A następnym etapem ścisłe zwijanie rolady.
5.Zwiniętą roladę wkładamy na ok 4 godziny do lodówki. Po upływie czasu podajemy w formie plasterków.
Porady
Ser żółty wymaga bardzo szybkiego rozwałkowywania bo szybko zastyga- w razie , gdy tak się stanie możemy go znów rozpuścić w gorącej wodzie
Komentarze