Rolada z masą truflową

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.

Inspiracją do zrobienia masy było ciasto, które jadłam kiedyś w cukierni :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru kryształu
    5 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    1 kostka masła (200g)
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    20 dkg trufli w czekoladzie
    1/2 kieliszka spirytusu
    2 banany

    do nasączenia:
    1/2 kieliszka orzechówki + 1/3 szklanki wody

    do posypania:
    łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Rolada z masą truflową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 45x30cm. Upieczonego biszkopta przykryć ściereczką i razem z papierem zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Kiedy wystygnie, rozwinąć i zdjąć papier.
  • Biszkopt z masą i bananami 2. Całe jajka ubić z cukrem, a potem ubijać na parze. Kiedy będą gorące dodać pokruszone cukierki i miksować aż połączą się z jajkami. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę truflową. Pod koniec ucierania dodać spirytus. Biszkopta nasączyć, potem rozsmarować masę i rozłożyć pokrojone w plasterki banany.
  • Gotowa rolada 3. Biszkopta z masą zwinąć, wierzch posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować