Rolada z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy i solą na sztywno, dodajemy cukier puder.
2.Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier waniliowy ciągle miksując. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy, cały czas miksując.
3.Dodajemy kakao i wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4.Blachę z piecyka (u mnie o wym. 36 x 36cm) smarujemy lekko olejem, wykładamy papierem do pieczenia.
5.Na blachę wylewamy ciasto, wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200st. C. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem na środku, czy biszkopt jest gotowy.
6.Jeszcze gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i zawijamy ciasno w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.
7.Galaretki malinowe rozpuszczamy w 250ml wody. Pozostawiamy do wystygnięcia.
8.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cukier puder mieszamy z zagęstnikiem i dodajemy porcjami do śmietany.
9.Tężejącą, ale nadal płynną galaretkę, wlewamy małym strumieniem do bitej śmietany cały czas miksując. Ubijamy do powstania jednolitej różowej pianki.
10.Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
11.Z przygotowanej wcześniej galaretki truskawkowej wycinamy pasek w kształcie prostopadłościanu.
12.Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, na brzegu układany pasek galaretki. Ciasto zawijamy. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Komentarze