Rolada z galaretką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Rodzina i znajomi ciągle proszą o więcej :)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka,
    - szklanka mąki krupczatki (lub tortowej),
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - szklanka cukru pudru,
    - opakowanie cukru waniliowego (16g),
    - 2 łyżki kakao,
    - szczypta soli
    - 5 łyżek zimnej przegotowanej wody

    Masa:
    - 250ml śmietany kremówki,
    - zagęstnik do bitej śmietany,
    - 1/4 szklanki cukru pudru,
    - 2 galaretki malinowe

    Dodatkowo:
    - galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy i solą na sztywno, dodajemy cukier puder.
  • 2. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier waniliowy ciągle miksując. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy, cały czas miksując.
  • 3. Dodajemy kakao i wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Blachę z piecyka (u mnie o wym. 36 x 36cm) smarujemy lekko olejem, wykładamy papierem do pieczenia.
  • 5. Na blachę wylewamy ciasto, wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200st. C. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem na środku, czy biszkopt jest gotowy.
  • 6. Jeszcze gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i zawijamy ciasno w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 7. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 250ml wody. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 8. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cukier puder mieszamy z zagęstnikiem i dodajemy porcjami do śmietany.
  • 9. Tężejącą, ale nadal płynną galaretkę, wlewamy małym strumieniem do bitej śmietany cały czas miksując. Ubijamy do powstania jednolitej różowej pianki.
  • 10. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
  • 11. Z przygotowanej wcześniej galaretki truskawkowej wycinamy pasek w kształcie prostopadłościanu.
  • 12. Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, na brzegu układany pasek galaretki. Ciasto zawijamy. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować