Rolada z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka, cukry i sól utrzeć. Dodać mąkę, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek.
Piec w 170*C przez ok.25min. Wymiary blaszki ok.36x32.
2.Masa:
Utrzeć masło z żółtkiem i cukrem. Następnie dodać kakao. Na koniec połączyć z mlekiem.
Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody. Odstawić do stężenia.
3.Upieczone ciasto przełóż na ściereczkę. Zwiń roladę ze ściereczka i pozostaw do wystygnięcia.
Po wystudzeniu rozwinąć, a następnie rozsmarować na całej powierzchni masę. Zostawić trochę masy na zewnątrz rolady. Galaretkę pokroić i wyłożyć ją na masę. Zwinąć roladę.
Zewnętrzną stronę rolady posmarować pozostałą częścią masy. Można posypać kolorową posypką.
Porady
Ciasto może być upieczone na trochę mniejszej blaszce - będzie po prostu grubsze.
Komentarze