rolada z boczku gotowana

4.5 (202 ocen)

  • Średni

Jeżeli macie dość tych oślizgłych silikonowo - solankowych wynalazków z marketów, zwanych wędlinami, gdzie z kilograma mięsa wychodzi 5 kg wędliny to ten przepis jest dla Was.

  • Średni

Składniki:

  • - boczek: 2 kilogramy
    - woda: 3 litry
    - sól: 0.5 szklanki
    - pieprz mielony: 2 łyżeczki
    - majeranek: 2 łyżki
    - ziele angielskie w ziarnach: 5 sztuk
    - liście laurowe: 5 sztuk
    - czosnek (rozgnieciony): 3 ząbki
    - słodka papryka: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z boczku gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnej wody wkładamy boczek i gotujemy przez 20 minut. Zestawiamy z palnika na 15 minut po czym zagotowujemy ponownie. Uwaga tym razem gotujemy 2 minuty, Po zagotowaniu zostawiamy pod przykryciem i trzymamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy boczek z zalewy osączamy owijamy folią aluminiową wkładamy na noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować