Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

4.46 (179 ocen)

  • 40 min

Wyśmienita przystawka dla tych co lubią wyrafinowane potrawy .

  • 40 min

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku pure , 4 jaja rozmiar L, 2 ząbki czosnku,2 łyżki masła, sól,pieprz do smaku, 400 g serka kremowego (ja używam Almette czosnkowy ), ok 140 g wędzonego łososia w plastrach
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażam na patelni. Duszę na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego odparuje. Dodaję 2 łyżki masła, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.
    Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika (36 cm na 44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
    Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż węższego boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.

Porady

Ja zamiast serka Almette używam serek twarogowy na serniki ,dodaję 2-3 ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku, i kładę go troszkę więcej rolada wtedy ładniej wygląda i smakuje. Zamiast łososia można dać szynkę konserwową. Do rolady tej robię sos czosnkowy.Bardzo dobrze się komponuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować