Ciasto podobne do pizzy, nadziane świeżymi, leśnymi grzybkami. W sam raz do czerwonego barszczyku. Można je spożyć również na śniadanie. Bardzo tanie danie i proste w wykonaniu.
30 min
Składniki:
Składniki ciasto:
1,5 szklanki maki
3 dag drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki letniej przegotowanej wody
Sól do smaku
Farsz grzybowy:
10 kapeluszy, świeżych różnych grzybów
1 cebula
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
1 małe jajko
Ziarna kminku
Tłuszcz do formy
Rogal drożdżowy z nadzieniem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, wodę- odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać oczyszczone, pokrojone w paseczki grzyby, całość smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzone zmiksować(lub przepuścić przez maszynkę na grubych oczkach) na drobne kawałki.
Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm rozłożyć farsz grzybowy. Zwinąć w roladę. Ułożyć w natłuszczonej tortownicy, formując rogal. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami kminku. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 30 minut.
Komentarze