Rogal drożdżowy z nadzieniem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto podobne do pizzy, nadziane świeżymi, leśnymi grzybkami. W sam raz do czerwonego barszczyku. Można je spożyć również na śniadanie. Bardzo tanie danie i proste w wykonaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    1,5 szklanki maki
    3 dag drożdży
    2 łyżki oleju
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki letniej przegotowanej wody
    Sól do smaku
    Farsz grzybowy:
    10 kapeluszy, świeżych różnych grzybów
    1 cebula
    Olej do smażenia
    Sól i pieprz do smaku
    1 małe jajko
    Ziarna kminku
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rogal drożdżowy z nadzieniem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, wodę- odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać oczyszczone, pokrojone w paseczki grzyby, całość smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzone zmiksować(lub przepuścić przez maszynkę na grubych oczkach) na drobne kawałki.
    Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm rozłożyć farsz grzybowy. Zwinąć w roladę. Ułożyć w natłuszczonej tortownicy, formując rogal. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami kminku. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 30 minut.

Porady

Do farszu można dodać kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować