Często robię różne wersje tego dania ponieważ mąż chętnie zabiera je do pracy i jada na zimno. Zawsze to jakieś urozmaicenie od kanapek
Składniki:
1 cebula
50 g masła
1 duża pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta cukinia
1,5 szklanki ryżu do risotto
3-4 szklanki bulionu
Sól, pieprz do smaku
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Risotto z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wrzucić do rondla. Kurczaka oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli, dodać masło i smażyć razem.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (ja dodatkowo obrałam ją cieniutko ze skórki-obieraczką), wrzucić do rondla, wymieszać, smażyć chwilę razem.
Wsypać ryż (użyłam arborio), wymieszać i przesmażyć. Wlewać porcjami bulion (użyłam warzywnego, może być także rosół), mieszać i dusić aż ryż wchłonie płyn, znów dolać bulion itd.
Cukinię umyć dokładnie, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, mniej więcej 10 minut przed końcem duszenia. Wymieszać.
Na koniec potrawę doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem. Nałożyć na talerze, posypać suszonymi pomidorkami dla dekoracji
Komentarze