Ratafia

4.5 (177 ocen)

  • 333 godz. 20 min

Ratafia - Tutti frutti - nalewka wieloowocowa. Niezapomniany smak!

  • 333 godz. 20 min

Składniki:

  • - owoce sezonowe od wiosny do jesieni - truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych - wszystkie w tej samej ilości np. po 250 g
    - 2 pomarańcze
    - 2 cytryny
    - mała paczka rodzynek 100 g
    - laska kory cynamonu
    - kilka goździków
    - 1 litr wódki
    - 1 litr spirytusu
    - 1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki

Ratafia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ratafia 1. - W dużym słoju szklanym lub gąsiorze układać owoce sezonowe. Wsypujemy umyte 250 g truskawek, zasypujemy 5 łyżkami cukru i zalewamy alkoholem w proporcji wódka do spirytusu 1:1, tak aby przykryła owoce 1 cm nad powierzchnię.
    - I tak przez całe lato aż do jesieni dokładać owoce, cukier i alkohol.
    - Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój.
    - Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą a jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych.
    - Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone w plastry, ze skórą ale bez pestek.
    - Dosypać goździki i korę cynamonu i rodzynki.
  • Ratafia 2. - Odstawić na 1 miesiąc od ostatniej wsypanej partii owoców w zamkniętym szczelnie słoju.
    - Po tym czasie zlać płyn i spróbować na słodkość.Jeśli za mało słodkie to owoce zasypać cukrem i odczekać kilka dni aż się rozpuści, po czym zlać syrop przez gazę i połączyć z uprzednio zlanym alkoholem.
    - Całość przelać do butelek przez lejek z gazą, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej leżakuje tym lepsza, ale można już napić się jej w Boże Narodzenie.
    Ratafii zazwyczaj nie filtruje się.

Porady

Owoce dodajemy od czerwca do połowy września. Ratafia ma niezliczoną ilość smaków, kolorów i aromatów. Nigdy się dokładnie nie powtórzy i w każdym roku będzie inna - w zależności od użytych owoców, pogody, ilości cukru i fantazji sporządzającego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować