Ratafia czyli torcik z owocami lata

  • wyświetlono: 2322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Ratafia to nalewka przygotowywana latem, polegająca na układaniu warstwami owoców sezonowych i zalaniu ich alkoholem. Tak też nazwałam swoje ciasto, bo łączy w sobie smak letnich owoców. To najlepszy torcik o tej porze roku. Dodatkowo, bazą każdej z warstw jest inny składnik.

Cukiereczek
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

• SPÓD:
• 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
• 100g masła,
• WARSTWA JAGODOWA:
• 100g jagód + 2 łyżki,
• 1/3 szklanki cukru,
• 400g śmietany 18%,
• 15g żelatyny,
• 1/4 szklanki wody lub mleka,
• WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
• 400g jogurtu naturalnego,
• 4 łyżki cukru,
• 2 brzoskwinie,
• 10g żelatyny,
• 4 łyżki wody,
• WARSTWA MALINOWA:
• 400g śmietany kremówki,
• 100g malin + 2 łyżki,
• 4 łyżki cukru pudu,
• 10g żelatyny,
• 4 łyżki wody,
• DEKORACJA:
• 200g śmietany kremówki,
• 2 łyżki cukru pudru,
• Dowolne owoce lata np. truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki, wiśnie

Sposób przygotowania przepisu:

Ratafia czyli torcik z owocami lata

  • Ratafia czyli torcik z owocami lata1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy.
  • Ratafia 2. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Ratafia czyli torcik z owocami lata3. WARSTWA JAGODOWA: 100g jagód umieszczamy w rondelku razem z 1/3 szklanką cukru. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i jagody zaczną się rozpadać. Masę studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
  • Ratafia czyli torcik z owocami lata4. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy masę jagodową, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy żelatynę i 2 łyżki całych jagód, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do stężenia.
  • Ratafia 5. WARSTWA BRZOSKIWINIOWA: Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut, cukier sam się w tym czasie rozpuści. Wówczas jogurt łączymy z żelatyną i brzoskwiniami, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia do lodówki.
  • 6. MASA MALINOWA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. 100g malin przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietanki dodajemy mus malinowy, mieszamy. Następnie całość łączymy z żelatyną. Do masy delikatnie dodajemy całe maliny i mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
  • 7. DEKORACJA: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy brzeg ciasta. Na wierzch ciasta wykładamy dowolne owoce.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego :)
KH_02-2015

Porady

. Gorąco polecam to ciasto, bo jest proste do przygotowania, a możemy użyć dowolnych owoców sezonowych np. zastąpić maliny truskawkami, a brzoskwinie morelami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakilatoTruskawkibrzoskwinieMalinyJagodyciasto bez pieczenia

Komentarze

Podobne przepisy

Pavlova z owocami lata

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pavlova z owocami lata

chrupiące z zewnątrz , wilgotna...

Keks z owocami lata

Dodane przez: Goszka

Keks z owocami lata

Do letniego keksa użyłam czarnych...

Maślane z owocami lata

Dodane przez: anetamlp

Maślane z owocami lata

Owoce z ogrodu zainspirowały mnie...

Kaszka z owocami lata

Dodane przez: 23ewelina

Kaszka z owocami lata

Uwielbiana przez dzieci.Idealna...

sernik na zimno z owocami

Dodane przez: justi2401

Sernik na zimno z owocami lata

Delikatny i kolorowy sernik na...

Mini serniczki z owocami lata

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Mini serniczki z owocami lata

Ostatnie dni sierpnia zwiastują...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE