Ciasto rafaello na kakaowych herbatnikach

4.5 (172 ocen)

  • 45 min

Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. Doskonałe na lato, kiedy nie chcemy włączać piekarnika.

  • 45 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    3 paczki herbatników kakaowych
    1 litr śmietanki kremówki
    200 g kokosu + łyżka do dekoracji
    3/4 szklanki mleka
    4 łyżki cukru pudru
    150 ml ajerkoniaku
    1,5 łyżki żelatyny
    3-4 łyżki wiórek z białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello Alkohole Herbaty

Ciasto rafaello na kakaowych herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować