Ciasto rafaello z brzoskwiniami na herbatnikach

  • wyświetlono: 1867 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wysokie, powiedziałabym nawet, że tortowe ciasto rafaello z musem z brzoskwiń, na biszkopcie. Poszczególne warstwy oddzielają herbatniki. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Biszkopt:
60g. mąki pszennej
50g. mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowo-kokosowy:
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
800ml. mleka
250-300g. masła miękkiego
70g. kokosu

Krem śmietankowo-kokosowy:
250ml. śmietanki 30%
1 śmietan – fix
kilka kropel aromatu rumowego/ migdałowego
1 biała czekolada rozpuszczona w kilku łyżkach gorącego mleka
70g. kokosu

Mus brzoskwiniowy:
duża puszka brzoskwiń
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
60 sztuk herbatników maślanych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto rafaello z brzoskwiniami na herbatnikach

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane mąki, proszek i delikatnie wmieszać do masy. Piec w blaszce 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 2. Krem budyniowo-kokosowy: 700ml. mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozpuścić budynie. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Na koniec wsypać kokos i wymieszać.
  • 3. Krem śmietankowo-kokosowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Wsypać kokos i aromat, zmiksować.
  • 4. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree razem z cukrem pudrem (odstawić 3 połówki na bok).
  • 5. Do formy włożyć biszkopt, nasączyć go syropem z brzoskwiń i wyłożyć na niego mus brzoskwiniowy. Przykryć herbatnikami i kremem budyniowo-kokosowym. Na krem wyłożyć pokrojone w kostkę 3 połówki brzoskwiń. Na owoce herbatniki i reszta kremu budyniowego. Na to ostatnia warstwa herbatników i pozostały krem śmietankowo-kokosowy. Wierzch posypać kokosem. Schłodzić do stężenia mas. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobita śmietanarafaellokokosbrzoskwinieherbatnikibez pieczenia

Komentarze

Podobne przepisy

Snickers na herbatnikach

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Snickers na herbatnikach

Zrobiłam pierwszy raz ciasto snickers...

image-20018yc

Dodane przez: IlonaJ

Ciasto z brzoskwiniami na Fancie

Ciasto jest wilgotne i ma fajny...

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie,...

Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ciasto kremówkowe na herbatnikach z jabłkami

Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate...

CIASTO drożdżowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto drożdżowe NA KEFIRZE z brzoskwiniami

To chyba najsmaczniejsze moje ciasto...

Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia)

Tym razem NIE upiekło mi się. Ciasto...