Racuchy staropolskie

4.98 (200 ocen)

Te racuchy zawsze wyrosną! Nie ma innej opcji. Długo szukałam dobrego przepisu na prawdziwe starodawne racuchy na drożdżach, aż spotkałam kogoś kto takie robi i teraz są numer 1 u mnie w domu! Polecam!

Składniki:

  • Półtorej szkl. mleka
    3 dkg drożdży
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 i pół szkl. mąki
    2 jaja
    1 łyżka roztopionego masła
    1 łyżeczka spirytusu (aby nie ciągnęły tłuszczu)
    olej do smażenia
    ewentualnie jabłka lub wiśnie
Wystaw ocenę:

4.98 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszać.
    Wsypać pół szklanki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • 2. Jaja utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do zaczynu.
    dodać pozostałą mąkę, masło, spirytus i owoce.
    Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • 3. Smażyć na gorącym oleju z obu stron.
    Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Porady

Wspaniały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować