Pierniki staropolskie

  • wyświetlono: 646 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pełne aromatu, pulchne i mięciutkie pierniczki przygotowane z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski.

IMG_20170910_124019_602
  • 200min

Składniki

Składniki na 3 blaty ciasta ( 4-6 tygodni przed świętami )

miód 500 g ( użyłam rzepakowo- nektarowego)
cukier kryształ 2 szklanki ( dodałam 1 szklankę o pojemności 270 ml)
mąka pszenna 1 kg
jajka 3 ( dodałam 4 małe )
mleko 130 ml
masło 250 g ( wskazana jest domieszka smalcu )
przyprawa do piernika 2-3 opakowania
soda oczyszczona 3 płaskie łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
dodatkowo mąka na pierniczki do ponownego zagniatania i podsypywania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniki staropolskie

  • 1. Przygotowanie:

    W garnku z grubym dnem umieszczamy tłuszcz, miód, mleko i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Stopniowo masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki sypkie tj. mąka, soda oczyszczona, sól, przyprawy korzenne mieszamy i przesiewamy do miski. W misie robota kuchennego wyrabiamy składniki sypkie, wystudzoną masę miodową, rozkłócone jajka. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia. Wierzch przykrywamy bawełnianą szmatką, a następnie workiem foliowym lub folią spożywczą. Przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 3-6 tygodni.
    Po upływie około dwóch tygodni ciasto podzieliłam na cztery części. Jedną przeznaczyłam na pierniczki, a pozostałą odstawiałam do dalszego leżakowania na piernik staropolski.
    Ciasto ponownie zagniatamy podsypując stolnicę mąką. Ilość mąki zależna jest od konsystencji ciasta. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy pierniczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierniki z zachowaniem odstępu. Ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta. Pieczemy w temperaturze 190 °C przez 8-10 minut. Pierniki studzimy na kratce.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylapiernikpiernikiboże narodzeniepierniki na choinkępierniki staropolskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

image-167m5na

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Piernik staropolski

Piernik Staropolski długo dojrzewający,...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

Piernik staropolski

Dodane przez: doowa

Piernik staropolski

Jest to piernik długo dojrzewajacy

image-1q5v0pf

Dodane przez: Jagodi92

Piernik Staropolski

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek...

Piernik staropolski

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Piernik staropolski

Bardzo smaczny piernik o niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE