Smarowidło staropolskie

  • wyświetlono: 2947 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polecam coś prostego, ale pysznego, czyli świeżą kromkę chleba ze staropolskim smarowidłem, pachnącym cebulką i majerankiem:)

gukinga
  • 20 porcje
  • Łatwy

Składniki

- boczek świeży: 350 gramów
- cebula duża: 1 sztuka
- jabłko kwaskowe: 1 sztuka
- majeranek: 1 łyżeczka
- pieprz czosnkowy: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Smarowidło staropolskie

  • 1. Z boczku należy usunąć twardą skórę, a następnie położyć ją na rozgrzanej patelni i wytopić tłuszcz. Boczek kroimy w drobne paseczki, a cebulę i jabłko w kosteczkę. Z patelni zdejmujemy skórę, a wrzucamy boczek i smażymy, aż się zrobią ładne skwarki. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli, na koniec mieszamy wszystko z jabłkiem, majerankiem i doprawiamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy 3-5 min, aż kostki jabłka nieco zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia, podajemy ze świeżym, chrupiącym chlebem i szczypiorkiem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Smalec z jabłkiem i majerankiem

Dodane przez: emalitowska

Smalec z jabłkiem i majerankiem

Zmodyfikowane śląskie smarowidło...

mlecze

Dodane przez: Neblina36

"Słońce w słoiku" czyli miód z mniszka lekarskiego

Wspaniały,gęsty,przesmaczny miód...

Kanapkowe ogórki z kurkumą

Dodane przez: Skotka

Ogórki kanapkowe z kurkumą

Plastry ogórków z przyprawą, mającą...

image-0b4vchk

Dodane przez: paolineczka

Domowy smalec z cebulką

Proste i smaczne chłopskie smarowidło...

Gulasz

Dodane przez: karinzgr

Gulasz do słoika

Domowe przetwory są o niebo lepsze...

ketchup z cukinii

Dodane przez: Moniczkuu

Keczup z cukinii

ketchup z cukinii jest pyszny i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE