Quiche ze szpinakiem i chorizo

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami.

  • 20 min

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
    około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach
    pół pęta chorizo
    pół czerwonej papryki
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 jajko
    2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)
    1 - 2 ząbki czosnku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Dania główne Quiche

Quiche ze szpinakiem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta szpinakowa z chorizo 1. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu.
  • 2. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem.
  • tarta szpinakowa z chorizo 3. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby nie było surowe. a potem dopiero piec około 20 minut z dodatkami.

Porady

jeśli nie mamy chorizo możemy zastąpić je salami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Ciasto francuskie Papryka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować