Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami.
20 min
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach
pół pęta chorizo
pół czerwonej papryki
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 jajko
2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)
1 - 2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
Quiche ze szpinakiem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu.
2.Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem.
3.Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby nie było surowe. a potem dopiero piec około 20 minut z dodatkami.
Komentarze