Quiche ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką

4.49 (191 ocen)

  • Łatwy

Quiche właściwie powinno być przygotowane na kruchym spodzie. Moje quiche ma spód z ciasta francuskiego i tradycyjny farsz z jajek i śmietany, z dodatkiem sera, szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - ciasto francuskie okrągłe (śred. 26cm, waga 340g, + łyżeczka masła i łyżka mąki): 1 sztuka
    FARSZ::
    - cebula (+ 2 łyżki oleju rzepakowego): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - mrożone liście szpinaku: 250 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana kwaśna 18%: 250 gramów
    - mozzarella tarta: 150 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny: 0.25 sztuki
    - szynka szwarcwaldzka (100g): 8 plastrów
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Quiche Szynki

Quiche ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty czosnek. Gdy cebula lekko zmięknie, dodać szpinak. Smażyć, mieszając ok. 4-5 minut.
  • 2. Rozbełtać jajka.
  • 3. Formę na tartę o średnicy 26cm z wysokimi brzegami wysmarować masłem i wysypać mąką (nadmiar mąki strząsnąć). Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć z nim formę, pozostawiając wyższe brzegi. Posmarować je rozbełtanym jajkiem.
  • 4. Jajka rozmieszać ze śmietaną, mozzarellą, solą i pieprzem. Połączyć z przesmażonym szpinakiem i cebulą. Przygotowany farsz przelać na ciasto. Plasterki szynki zwinąć i ułożyć na wierzchu. Zapiekać w temp. 200st. przez 15 minut.
  • 5. Przed podaniem lekko przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Szpinak Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować