Quiche właściwie powinno być przygotowane na kruchym spodzie. Moje quiche ma spód z ciasta francuskiego i tradycyjny farsz z jajek i śmietany, z dodatkiem sera, szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej.
Quiche ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty czosnek. Gdy cebula lekko zmięknie, dodać szpinak. Smażyć, mieszając ok. 4-5 minut.
2.Rozbełtać jajka.
3.Formę na tartę o średnicy 26cm z wysokimi brzegami wysmarować masłem i wysypać mąką (nadmiar mąki strząsnąć). Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć z nim formę, pozostawiając wyższe brzegi. Posmarować je rozbełtanym jajkiem.
4.Jajka rozmieszać ze śmietaną, mozzarellą, solą i pieprzem. Połączyć z przesmażonym szpinakiem i cebulą. Przygotowany farsz przelać na ciasto. Plasterki szynki zwinąć i ułożyć na wierzchu. Zapiekać w temp. 200st. przez 15 minut.
Komentarze