Pyzy/ kluski na parze

4.43 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis mojej babci, najlepsze jakie jadłam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    4 jajka
    100g drożdży
    1/2 l mleka
    1/2 kostki masła
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.43 (188 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Pyzy/ kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać wkruszyć drożdże wymieszać dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki wymieszać przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. tym czasie rozpuścić masło i ostudzić, jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wylać ubite jajka do miski, do tego dodać wyrośnięte drożdże i to mieszać powoli wsypywać mąkę, dodać szczyptę soli. na koniec dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie formować kulki i zostawić na 15 min aż urosną. wkładać na garnek z pieluchą tetrowa i parować pod przykryć przez około 4-5 min,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować