Drożdżowiec bez wyrabiania

5 (154 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a to jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Do miski wsypać kolejno składniki:
    1 szkl mąki
    1/2 kostki drożdży pokruszyć
    1/2 szkl cukru
    2 cukry waniliowe
    2 jajka i 2 żółtka rozmieszane w 1/2 szkl mleka
    1/2 szkl oleju
    szczypta soli
    1 szkl mąki
    Kruszonka:
    3/4 kostki margaryny Kasia
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl mąki
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać po kolei wszystkie składniki podane wyżej( nie mieszać!). Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po 2 godzinach wszystko wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną. Kruszonka: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i wyrobić. Na ciasto wyłożyć kruszonkę i posypać trochę cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu polać placek lukrem. Wymiary blaszki 25x36.

Porady

Do ciasta można dodać dowolne owoce wtedy na ciasto należy wysypać 1/3 kruszonki, na to ułożyć owoce i na nie resztę kruszonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować